Χρήση Στατινών στην Καρωτιδική Νόσο

Συνεργάτες

Ιωάννα Προκόπιο, Γεώργιος Μπενέτος

 

Δημοσίευση 06/06/2020

Περιγραφή: Άνδρας ασθενής 47 ετών με Δυσλιπιδαιμία (Ολική Χοληστερόλη: 285mg/dl, LDL: 175mg/dl), καπνιστής, προσήλθε προς καρδιολογικό έλεγχο, θορυβημένος από την ξαφνική απώλεια γνωστού του, λόγω ανακοπής. Χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου ή κληρονομικό ιστορικό για αθηρωματική νόσο. Στα πλαίσια του ελέγχου διενεργήθηκε και υπέρηχος καρωτίδων. Η δεξιά κοινή καρωτίδα, καθώς και η έσω και έξω, είχαν φυσιολογικό πάχος ΙΜΤ, χωρίς την ανάδειξη αθηρωματικής νόσου. Στην αριστερή καρωτίδα, στο οπίσθιο τοίχωμα του βολβού, ανευρέθηκε ανισοηχογενής αθηρωματική πλάκα, με εμφανή λιπώδη πυρήνα, με στένωση περίπου 30-40%. Ο ασθενής διέκοψε το κάπνισμα, τέθηκε σε φαρμακευτική με Στατίνη (Rosuvastatin 20mg), με στόχο LDL<100mg/dl.
Ο ασθενής εκτιμήθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά, παραμένοντας μη καπνιστής, με σαφή βελτίωση της «ποιότητας» της αθηρωματικής πλάκας στον βολβό της αριστερής καρωτίδας, με ποσοστό στένωσης περίπου 20% (LDL: 85mg/dl).

Συμπέρασμα: Η αθηρωματική νόσος των καρωτίδων, σε ασθενή νεαρής ηλικίας, είναι ένα εύρημα το οποίο θα πρέπει να εκτιμηθεί αναλόγως, ώστε να δοθεί η αρμόζουσα (και πολλές φορές επιθετική) θεραπεία με στατίνη.
Στα πορίσματα των καρωτίδων θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς τα κάτωθι:
1. Πάχος ΙΜΤ της κοινής καρωτίδας.
2. Σε παρουσία αθηρωματικής νόσου, θα πρέπει να αναγράφεται η ποιοτική και η ποσοτική της περιγραφή, καθώς και η εντόπισή της ανατομικά (για την δυνατότητα ελέγχου σε εύλογο χρονικό διάστημα).

Φαρμακευτική αγωγή: Διακοπή Καπνίσματος.
tab Rosuben 20mg 1x1

Η αξιολόγηση από ομότιμους είναι ευθύνη της Cardio Act

Σύγκρουση συμφερόντων: Δεν δηλώθηκε

© 2019 CardioAct