Σύγκλειση Ωτίου αριστερού κόλπου με την συσκευή Amulet

Συνεργάτες

Απόστολος Τζίκας, Κωνσταντίνα Αγγέλη, Μαρία Δρακοπούλου, Κωνσταντίνος Σταθογιάννης, Γεώργιος Λάζαρης, Φωτεινή Μητροπούλου, Γεώργιος Τρανταλής

 

Δημοσίευση 31/07/2020

Περιγραφή: Ασθενής άνδρας, 75 ετών με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής υπό αντιπηκτική αγωγή και ιστορικό πολλαπλών ισχαιμικών Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), προσήλθε λόγω συνεχόμενων αιμορραγικών επεισοδίων από το γαστρεντερικό και αιμορραγικών βλαβών στον αμφιβληστροειδή. Παρά την λήψη διαφορετικών σκευασμάτων Sintrom, Xarelto, Pradaxa και Eliquis δεν κατέστη δυνατή η μη εμφάνιση σημαντικών αιμορραγικών επιπλοκών (με ανάγκη για μετάγγιση σε δύο νοσηλείες του). Το CHA₂DS₂-VASc Score του ασθενή είναι 6 (≥75 ετών, άνδρας, Αρτηριακή υπέρταση, ιστορικό ΑΕΕ και Σακχαρώδης διαβήτης), είναι δηλαδή υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Το HAS-BLED score του ασθενή είναι 5 (αρτηριακή υπέρταση, ιστορικό ΑΕΕ, ιστορικό αιμορραγίας, μη σταθερό INR, > 65 ετών), είναι δηλαδή υψηλού κινδύνου για νέο αιμορραγικό επεισόδιο.
Λόγω των παραπάνω, αποφασίστηκε η τοποθέτηση της συσκευής Amulet της εταιρείας Abbott, για την σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου (LAA), με βάση τον αλγόριθμο που φαίνεται στην εικόνα 1 (Bernhard Meier et al, EHRA/EAPCI expert consensus statement on catheter-based left atrial appendage occlusion, EuroIntervention 2014;10).

Συμπέρασμα: Η κύρια ένδειξη για την σύγκλειση του LAA, σήμερα είναι μια σχετική ή απόλυτη αντένδειξη για χρήση αντιπηκτικών (νεότερων ή μη, λόγω σημαντικών αιμορραγικών επιπλοκών) σε ασθενείς με Κολπική μαρμαρυγή και CHA2-DS2-VASc >2. Για να είναι ένα ασθενής υποψήφιος για σύγκλειση του LAA, θα πρέπει να μπορεί να λάβει τουλάχιστον 12 εβδομάδες διπλή αντιαιμοπεταλειακή αγωγή (DAPT), ακολουθούμενη στις περισσότερες περιπτώσεις από μια δια βίου θεραπεία με αντιαιμοπεταλειακά φάρμακα. Η χρήση της τεχνικής σύγκλεισης του LAA ως συμπλήρωμα της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής φαίνεται να είναι λογική, αλλά πρέπει να διερευνηθεί (κάτι το οποίο θα κάνει η μελέτη OPTION).

Φαρμακευτική αγωγή: Tab Duoplavin 100/75mg 1x1 επί τριμήνου και μετά μονής αντιαιμοπεταλειακής αγωγής. Συνέχιση των φαρμάκων που ελάμβανε (εκτός της αντιπηκτικής αγωγής).

Η αξιολόγηση από ομότιμους είναι ευθύνη της Cardio Act

Σύγκρουση συμφερόντων: Δεν δηλώθηκε

© 2019 CardioAct